Italië heeft de 73 crypto bedrijven die het dit jaar heeft goedgekeurd niet doorgelicht

Italië heeft de 73 crypto bedrijven die het dit jaar heeft goedgekeurd niet doorgelicht

Bedrijven die zijn opgenomen in een nieuw register voor cryptobedrijven zeggen dat ze in Italië goedkeuring van de regelgevende instanties hebben gekregen, maar ze zijn nog niet gecontroleerd op naleving.

ROME – Italië stemt mogelijk in met de aanvragen van cryptobedrijven om in het land actief te zijn zonder de nodige controles uit te voeren om er zeker van te zijn dat ze veilig zijn voor beleggers.

Deze zomer kondigde een reeks prominente cryptobedrijven – waaronder Coinbase, Binance en Crypto.com – aan dat ze toestemming hadden gekregen om in Italië actief te blijven. In feite werden de bedrijven opgenomen in een register dat is opgezet om ervoor te zorgen dat bedrijven voldoen aan de anti-witwasnormen van het land.

Het Organismo Agenti e Mediatori (OAM), een toezichthoudende instantie in Italië die lijsten bijhoudt van financiële agenten zoals kredietbemiddelaars en geldwisselaars die in het land actief zijn, heeft het inderdaad druk gehad. Terwijl toezichthouders gewoonlijk door de sector worden bekritiseerd voor vertragingen bij de verwerking van aanvragen, heeft de Italiaanse OAM snel 73 cryptobedrijven – waaronder de hierboven genoemde – toegevoegd aan zijn nieuwe rooster voor aanbieders van virtuele valuta, dat pas in mei werd geopend.

Toen Coinbase in juli werd toegevoegd aan het OAM-register, zei het bedrijf dat het “een belangrijke mijlpaal” bereikte in de reis naar het bedienen van Europese klanten, eraan toevoegend dat het “goedkeuring van de Italiaanse toezichthouders had gekregen om doorlopende cryptodiensten aan zijn inwoners te leveren.” Soortgelijke verklaringen werden afgegeven door Binance en Crypto.com.
Het verkrijgen van wettelijke goedkeuring of kwalificatie voor registratie bij een lokale toezichthouder vertelt beleggers dat een bedrijf is onderzocht door relevante autoriteiten in het land. Maar in Italië draagt de “reglementaire goedkeuring” waarnaar in deze verklaringen wordt verwezen misschien niet het gewicht van de zekerheid die het impliceert.

Hoewel registratie bij de OAM nu verplicht is om in het land actief te blijven, werd geen enkel bedrijf doorgelicht voordat het aan de lijst werd toegevoegd. De OAM heeft aan CoinDesk bevestigd dat het nog steeds besluit hoe het de relevante gegevens van bedrijven gaat verzamelen – en dat het waarschijnlijk pas volgend jaar zal beginnen met het verzamelen van informatie. Dit betekent dat de Italiaanse toezichthouders momenteel geen toezicht houden op de geldstromen of de controles die zijn ingesteld om te voorkomen dat criminelen of slechte actoren deze platforms gebruiken om geld te verplaatsen.
“Italië is waarschijnlijk, voor zover ik weet, de jurisdictie met het meest eenvoudige proces. Het is gewoon een registratie”, aldus Francesco Dagnino, managing partner bij Lexia Avvocati, een in Milaan gevestigd advocatenkantoor dat de aanvragen heeft behandeld voor ongeveer 16 van de 72 bedrijven op de OAM-lijst. Het Italiaanse registratieproces is “zeer licht” in vergelijking met andere rechtsgebieden in de Europese Unie en vereist geen naleving van bepaalde vereisten – zoals operationele integriteit of anti-witwasnormen (AML) – voor het doel van de registratie, zei Dagnino.

Ter vergelijking, de Franse Autorité des marchés financiers (AMF) vereist dat bedrijven vier verschillende formulieren presenteren waarin de activiteiten, het uitvoerend management, belangrijke aandeelhouders en interne AML-controles worden gedetailleerd om een plek te verdienen in het equivalente cryptoregister van het land. Sommige wereldwijde platforms zoals Binance en Crypto.com hebben zich ook gekwalificeerd voor registratie bij de AMF.

Bitcoin, dat in 2009 met een manifest kwam dat beloofde de traditionele financiën te ontwrichten, voorspelde misschien een crypto-industrie die er prat op ging de privacy te bewaren en de invloed of interactie met de instellingen en regelgevers die de weg vrijmaakten voor de economische crisis van 2008 te vermijden. Maar de industrie heeft een lange weg afgelegd en is uitgegroeid van niche-netwerken tot een wereldwijde miljardenmarkt.

Naarmate de cryptowereld uitdijde en meer leden van de bevolking in zijn complexe plooien uitnodigde, begonnen gecentraliseerde handelsbeurzen te pronken met “goedkeuring door de regelgevende instanties” als een ereteken – om beleggers te laten weten dat deze bedrijven veilig zijn en dat ze zich houden aan de anti-witwas- of beleggersbeschermingsnormen van de rechtsgebieden waarin ze actief zijn.

In het holst van de koudste cryptowinter ooit, toen enkele van de topspelers in de sector samen met de marktprijzen ineenstortten, leek het nieuws dat een toezichthouder een cryptoplatform groen licht gaf nog meer gewicht in de schaal te leggen dan gewoonlijk. Toen uitgever van sporttokens Socios zei dat Italiaanse toezichthouders het hadden goedgekeurd nadat het bedrijf was toegevoegd aan de OAM-lijst, stegen de tokens van voetbalfans in de daaropvolgende dagen.

In zijn meest recente evaluatie zei de Financial Action Task Force, de wereldwijde AML-standaardzetter, dat de huidige maatregelen van Italië om het witwassen van geld tegen te gaan “uitgebreid en volwassen” zijn, maar dat “de toezichthoudende autoriteiten meer inspanningen moeten leveren om ervoor te zorgen dat het wettelijke kader effectief wordt toegepast door de rapporterende entiteiten”.

Inhoudsopgave

Een plaats in het register

In februari implementeerde Italië zijn nieuwe anti-witwasregels voor aanbieders van virtuele activadiensten (VASP’s) die in het land actief zijn. Het decreet van het ministerie van Economie en Financiën droeg de oprichting van een speciaal rooster voor cryptobedrijven op.

Zodra het OAM het rooster in mei opende, moesten alle cryptobedrijven die al in het land actief waren en degenen die de markt wilden betreden, een registratieaanvraag indienen. VASP’s die al diensten aan Italianen aanboden, moesten vóór 15 juli een aanvraag indienen om aan het register te worden toegevoegd. Zodra een aanvraag is ingediend, moet de OAM binnen 15 dagen de opname in het register goedkeuren of weigeren.

De aanvraag vereist de indiening van 10 stukken informatie, waaronder de bedrijfsnaam, een fiscale code (eenvoudig te verkrijgen bij een kantoor van de belastingdienst van het land), een e-mailadres, eventuele fysieke vestigingen, waaronder geldautomaten, en een webadres.

Het belangrijkste is dat de aanvrager, om in aanmerking te komen voor het register, ook een “statutaire zetel en, indien verschillend van de statutaire zetel, de administratieve zetel” moet opgeven. Als het kantoor van het VASP zich in een andere EU-lidstaat bevindt, moet een “permanente vestiging” op Italiaans grondgebied worden opgericht. Simpel gezegd is een operationeel kantoor of fysiek punt in Italië een vereiste om in aanmerking te komen voor het register, vertelde de OAM in een schriftelijke verklaring aan CoinDesk.

Dat betekent echter niet dat bedrijven zich ook daadwerkelijk in Italië vestigen. Binance, bijvoorbeeld, heeft een adres in de Zuid-Italiaanse provincie Lecce, zo blijkt uit het register, onder de entiteitsnaam Binance Italy LLC. Het bedrijf heeft echter geen grote plannen voor het kantoor.

“We zijn van plan om binnenkort kantoren in Italië te openen en kijken naar opties in heel Italië. Het kantoor in Lecce is slechts een formele stap en zal hoogstwaarschijnlijk niet het administratieve kantoor zijn,” zei Simon Matthews, public relations director bij Binance in Europa in een e-mail aan CoinDesk.
Zowel Crypto.com als Coinbase hebben hetzelfde lokale adres opgenomen in het OAM-register: Stradello Marche 6, 43121 in de Italiaanse stad Parma. Een woordvoerder van Coinbase vertelde CoinDesk dat het bedrijf geen “fysieke aanwezigheid in Italië” heeft en dat het adres toebehoort aan de accountant van het bedrijf. Woordvoerders voor Crypto.com reageerden niet op een verzoek om commentaar.

Beide bedrijven hebben een “permanente vestiging” in Italië, zodat ze voldoen aan de registratie-eisen, vertelde OAM aan CoinDesk.

Geen licentie

Een plaats in het OAM-register is een belofte dat het bedrijf in de toekomst door toezichthouders onder de loep zal worden genomen om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de lokale AML-vereisten.
De in het rooster geregistreerde exploitanten zijn “wettelijk erkend als legitieme diensten in Italië” volgens de OAM, die eraan toevoegde dat het van plan is om in de komende maanden te beginnen met het verzamelen van “klantgegevens” en informatie over “uitgevoerde operaties” van de bedrijven.
“Het is niet zo dat je letterlijk een vergunning krijgt. Het betekent niet dat je een bepaald onderzoek van de regelgevers doorstaat,” zei Dagnino.

Een andere grote naam op de lijst is de in Oostenrijk gevestigde cryptocurrency exchange Bitpanda, die in 2021 in Italië actief werd.

“Men moet niet vergeten dat registratie als VASP bij de OAM niet het einde van het proces is, maar slechts een eerste stap,” zei Martin Erhold, public policy lead bij Bitpanda, in een e-mail aan CoinDesk. “Alle VASP’s zullen nu direct worden onderzocht op naleving van de toepasselijke AML-regels en zullen moeten aantonen dat hun opzet effectief is.”

Bitpanda was een van de bedrijven die al ruim voor de opening van het register in Italië actief was.
“We hadden al een lokale vestiging en een team in Milaan… een voorwaarde voor ons om op de juiste manier in de markt te opereren, dus we waren al onderworpen aan de Italiaanse wetten, inclusief de lokale belastingwetgeving,” zei Erhold.

Erhold beschreef de OAM-registratie als een “eenvoudig en soepel” proces, maar zei dat niet alle bedrijven het pad van Bitpanda hebben gevolgd.

“Vandaag zien we dat slechts een paar toonaangevende spelers zich hebben geregistreerd en geen duidelijke intentie hebben om activiteiten op de Italiaanse markt te lokaliseren,” zei Erhold. Hij noemde geen toonaangevende spelers.

Sarah