Elon Musk, Tesla en SpaceX aangeklaagd voor $ 258 miljard wegens vermeende Dogecoin-piramide

Elon Musk, Tesla en SpaceX aangeklaagd voor $ 258 miljard wegens vermeende Dogecoin-piramide

Elon Musk, de CEO van Tesla en SpaceX, wordt aangeklaagd voor $ 258 miljard (€ 245 miljard) door een Dogecoin-investeerder die hem ervan beschuldigt een piramidespel te runnen om de cryptocurrency te ondersteunen.

In een klacht die donderdag bij de federale rechtbank in Manhattan is ingediend, beschuldigde eiser Keith Johnson Musk, de fabrikant van elektrische auto’s en het ruimtetoerismebedrijf van afpersing voor het aanprijzen van Dogecoin en het opdrijven van de prijs, om vervolgens de prijs te laten dalen.

“Beklaagden wisten sinds 2019 dat Dogecoin geen waarde had, maar promootten Dogecoin om te profiteren van zijn handel”, aldus de aanklacht.

“Musk gebruikte zijn voetstuk als ’s werelds rijkste man om het Dogecoin-piramidespel te bedienen en te manipuleren voor winst, bekendheid en amusement”.

De klacht verzamelt ook opmerkingen van Warren Buffett, Bill Gates en anderen die de waarde van cryptocurrency in twijfel trekken.

Tesla, SpaceX en een advocaat van Musk reageerden niet direct op verzoeken om commentaar.

Een advocaat van Johnson reageerde niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar over welk specifiek bewijs zijn cliënt heeft of verwacht te hebben dat aantoont dat Dogecoin waardeloos is en de beklaagden een piramidespel hadden.

Johnson eist $ 86 miljard (€ 81,7 miljard) schadevergoeding, wat overeenkomt met de daling van de marktwaarde van Dogecoin sinds mei 2021, en wil dat deze verdrievoudigd wordt.

Hij wil ook voorkomen dat Musk en zijn bedrijven Dogecoin promoten en een rechter om te verklaren dat het verhandelen van Dogecoin gokken is volgens de federale en New Yorkse wet.

De klacht zei dat de uitverkoop van Dogecoin begon rond de tijd dat Musk de NBC-show “Saturday Night Live” organiseerde en Dogecoin “een drukte” noemde, een fictieve financiële expert spelend in een segment “Weekend Update”.

Social media grap
Musk’s tweets op Dogecoin, waaronder een waarin hij het de “volkscrypto” noemde, hebben de eens zo obscure digitale valuta, die begon als een grap op sociale media, veranderd in de droom van een speculant.

De prijs van het token steeg in 2021 met ongeveer 4.000 procent.

Op donderdag handelde Dogecoin op ongeveer $ 0,058 (€ 0,047), vergeleken met een piek in mei 2021 van ongeveer $ 0,74 (€ 0,70).

In februari 2021 zei Tesla dat het voor $ 1,5 miljard (€ 1,43 miljard) Bitcoin had gekocht en het korte tijd accepteerde als betaling voor voertuigen.

Eerder dit jaar zei Musk dat de fabrikant van elektrische auto’s Dogecoin ook als betaling zou accepteren en tweette: “Tesla-merchandise koopbaar met Dogecoin”.

Kort nadat hij in april de grootste aandeelhouder van Twitter werd, stelde Musk een reeks wijzigingen voor aan de Twitter Blue premium-abonnementsservice van de sociale-mediagigant, waaronder gebruikers een optie geven om in Dogecoin te betalen.

Mees